Το παρακάτω κείμενο το είχα δημοσιεύσει στις 22/6/2012. Θεωρώ ότι είναι ακόμα επίκαιρο.

Μεσοπόλεμος. Η άλλοτε κραταιά γερμανική αυτοκρατορία έχει βγει ηττημένη από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Οι σκληροί όροι της συνθήκης των Βερσαλλιών που επέβαλλαν οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάντ (απώλεια εδαφών, πληρωμή υπέρογκων πολεμικών αποζημιώσεων κλπ), πληγώνουν το γόητρο του γερμανικού λαού και προκαλούν αντιδράσεις και πολιτικο-οικονομικές εκρήξεις. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η μεγάλη Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση (1929) για να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Μέσα σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον, με τη χώρα εθνικά ταπεινωμένη και οικονομικά παραπαίουσα, αναδείχθηκε ο Εθνικοσοσιαλισμός και ο Αδόλφος Χίτλερ, με τις γνωστές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Οι φίλοι μας οι Γερμανοί φαίνεται ότι δεν διδάχθηκαν από την πρόσφατη ιστορία τους. Συμπεριφέρονται στην Ελλάδα όπως τους συμπεριφέρθηκαν οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: με απαξίωση, σκληρότητα και συχνά με προσβλητικό τρόπο. Γιατί; Γιατί υπήρξαμε δημοσιονομικά απείθαρχοι. Αυτό είναι το μεγάλο μας έγκλημα για το οποίο και πρέπει να πληρώσουμε αγόγγυστα βαρύ τίμημα. Ποιες όμως οι συνέπειες από μια τέτοια αμετακίνητη στάση;

Συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια οικονομικά προβλήματα, έξαρση ακραίων εθνικιστικών μορφωμάτων, κοινωνίες στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας ή και κάτω απ΄αυτά, φόβος και ανασφάλεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατραπούν σε οργή με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αιματοκυλίσει κατά κυριολεξία την Ευρώπη, όπως έκανε η Γερμανία δύο φορές μέσα σε λίγα χρόνια. Μπορεί όμως να την αιματοκυλίσει οικονομικά, πιεσμένη από την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει ο λαός της. Κι αυτό δεν το θέλει κανένας. Εταίροι Γερμανοί: ρίξτε μια ματιά πίσω στην ιστορία σας και θυμηθείτε πού οδήγησαν οι άτεγκτες πολιτικές.

Τελειώνω με μια τελευταία ιστορική αναφορά: κι εσείς-παρότι ηττημένοι και υπαίτιοι για έναν ολόκληρο Παγκόσμιο Πόλεμο- με ένα σχέδιο Μάρσαλ ορθοποδήσατε.

IL CONSERVATORE
Advertisements