Ένα από τα μεγάλα άρθρα που με καταξίωσαν στο πάνθεον της μπουρδολογίας ήταν τα μεγάλα ερωτήματα που γεννά το πανηγύρι της Ευαγγελίστριας. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει μέρος της παλιάς κοσμοπολίτικης αίγλης που το περιέβαλλε, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί πόλο έλξης για το εγχώριο και ξένο jet-set, δημιουργώντας καινούρια κεφαλαιώδη θέματα που ζητούν λύση:

Έχουμε και λέμε:

Ερώτημα Νο 1. Πόσα οκτάνια είναι το λάδι με το οποίο τηγανίζουν τους λουκουμάδες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κανείς δεν ξέρει σίγουρα. Κάποιοι λένε 95, άλλοι όμως καυχώνται ότι τηγανίζουν με κατοστάρι. Χρησιμοποιείται άριστης ποιότητας βαλβολίνη – ορυκτέλαιο υδρογονανθράκων, πλήρως ανακυκλώσιμο και έτοιμο για το επόμενο πανηγύρι. Για αυτό εξάλλου η τιμή του λουκουμά είναι ευθέως ανάλογη του πετρελαίου Brent.

Ερώτημα Νο 2. Πού κατουράνε όλοι αυτοί οι μικροπωλητές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κι εδώ οι γνώμες διίστανται.

Υπάρχει η άποψη ότι όλοι όσοι είναι πίσω από τους πάγκους έχουν την απόληξη της ουροδόχου κύστεως συνδεδεμένη με σωληνάκια που ονομάζονται ουρομπαλαντέζες  και καταλήγουν σε μία κεντρική δεξαμενή – συλλέκτη για τη θέση της οποίας ερίζουν πολλές περιοχές του Ναυπλίου. Όσο για το ‘χοντρό’, εκεί το πράγμα είναι σίγουρο. Στο δασάκι, στο ύψωμα της περιοχής της Ευαγγελίστριας. Από εκεί εξάλλου προέρχεται ετυμολογικά και η γνωστή φράση ‘χέσε ψηλά και αγνάντευε’.

Άλλοι, που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην τεχνολογία, λένε πως το ρόλο τουαλέτας αναλαμβάνει το δασάκι του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού ή η πυλωτή της πολυκατοικίας του κουμπάρου μου του Θύμιου.

Ερώτημα Νο3. Ποια είναι τα καλύτερα Gadgets για να αγοράσετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Από πέρσι, είχα ξεχωρίσει τα εξής: 1) Εικόνες αγίων – Michael Knight: Εικόνες πλαισιωμένες με πολύχρωμα φωτάκια που αναβοσβήνουν σαν φωτορυθμικά, από φέτος και τεχνολογίας LED για περισσότερη οικονομία στο ρεύμα. 2) Ευθύβολα πλαστικά αεροβόλα, κατευθείαν από το Κομπανί. Διαθέτουν εξαιρετικά ακριβή δείκτη λέιζερ για εύκολη στόχευση. Armed and Dangerous και 3) Ομελετοκαπακωτής: Εκπληκτικό κουζινικό gadget που βοηθάει στο καπάκωμα και το εύκολο γύρισμα της ομελέτας για να μην είστε αναγκασμένοι να την πετάτε στον αέρα και σας έρθει καπέλο.

Ερώτημα Νο 4: Ποιους θα δεις στο πανηγύρι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους καλύτερους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα βρίσκονται εκεί του χρόνου γιατί θα είναι φυλακή, η πλειονότητα για αδικήματα κατά της περιουσίας. Μπορείς επίσης να δεις κοπέλες της παντρειάς από τα γύρω χωριά  με τα καλά τους και φρεσκοξυρισμένο μουστάκι, παππούδες με εγγόνια, παππούδες που έχουν χάσει τα εγγόνια και βέβαια, διακονιάρηδες (I just love this word). Μόνιμες θέσεις κατέχουν κατά δήλωσίν τους ‘αγιορείτες μοναχοί’ που έχουν απαρνηθεί τα εγκόσμια αλλά πωλούν κομπολόγια στα πανηγύρια, αναξιοπαθούντες στην ίδια ακριβώς κατάσταση εδώ και τριάντα χρόνια, κηροπωλητές που ανταγωνίζονται το Official store της εκκλησίας και φυσικά οι απειλητικές γυναίκες με τα καρφιτσοχαρτάκια ‘υπέρ συσσιτίου’ που σε καρφώνουν πιο γρήγορα και από την Jennifer Lawrence στο Hunger Games.

TheGrecian

Advertisements