KARNAVALI

Θα ξεκινήσω αποστέλλοντας τα συγχαρητήρια μου στο φίλο Mario Vagman για την πραγμάτωση του παιδικού ονείρου του να λάβει ενεργό μέρος στη διοργάνωση του αναπλιώτικου καρναβαλιού. Συνάμα θα τον καταγγείλω που δεν μας συμπεριέλαβε σ΄αυτή την πολιτιστική προσπάθεια. Τέλος πάντων, το αντιπαρέρχομαι και παρουσιάζω τους δικούς μου καρναβαλικούς ήρωες:

  1. Μάνος ο καφεδολάγνος: Του αρέσουν τα καφεδάκια. Εspressaκια τον χειμώνα και freddo τα καλοκαίρια. Σκέτα, χωρίς ζάχαρη, γιατί έχει και κορμί να συντηρήσει για να το δείξει στην Αρβανιτιά τον Αύγουστο. Θα τον συναντήσεις παντού και όλες τις ώρες της ημέρας: στην παραλία, στην Πλατεία Συντάγματος, στο Μεγάλο Δρόμο. Εσχάτως κατοικοεδρεύει στο νέο καφεδρόμιο της πόλης, την οδό Αμαλίας. Το τί επαγγέλλεται αγγίζει τη σφαίρα του μύθου. Μήπως πουλάει καφέδες; Ίσως. Η καφεΐνη πάντως ουδόλως επηρεάζει τη μακαριότητα λόγων και έργων του. Μότο ζωής: «χαλαρά»
  2. Mick ο παρκαροfreak: Δεν αποχωρίζεται το Ι.Χ. του ακόμα κι όταν πάει για κατούρημα. Διακαής του πόθος να μπει με το αμάξι μέσα στην καφετέρια για να μην κάνει ούτε βήμα. Μια φορά το δοκίμασε κιόλας αλλά τον πρόλαβαν λίγο πριν πέσει στη τζαμαρία. Η μείωση των θέσεων στάθμευσης στην πόλη τον έχει φέρει στα όρια του παροξυσμού. Βρίζει με ακατανόμαστες εκφράσεις τους επισκέπτες του σαββατοκύριακου «που πιάνουν τις καλύτερες θέσεις στο λιμάνι» και ισοπεδώνει με ηδονή όποιο πλαστικό κολωνάκι τον εμποδίζει στο παρκάρισμα. Φήμες αναφέρουν ότι μια φορά επιτέθηκε με σιδηρολοστό σε γείτονα του που του πρότεινε να κατέβει με τα πόδια στην παραλία.
  3. Νάκος ο Αρβανιτομάχος: Έχει μετρήσει βήμα-βήμα τη διαδρομή Αρβανιτιά-Καραθώνα. Περισσότερο κι από ισοβίτη που προαυλίζεται  δις ημερησίως. Ξέρει τί βρίσκεται πίσω από κάθε πατουλιά, κάτω από κάθε χαλίκι, μέσα σε κάθε τρύπα. Πού στήνουν φωλιές τα αγριοπερίστερα και πού την αράζουν οι ματάκηδες. Λιώνει δυο ζευγάρια παπούτσια ετησίως αλλά τα περιττά κιλά αρνούνται να τον αποχωριστούν. Αυτός όμως συνεχίζει απτόητος. Τα καλοκαίρια κατεβαίνει και για μια βουτιά στην Αρβανιτιά με την παρέα. Κολυμπά με τις ώρες, συζητώντας για τη τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις μεταγραφές του Θρύλου. Και το μεσημέρι φεύγει με λαχτάρα για ν’ απολαύσει το ζεστό φαγάκι που του έχει ετοιμάσει η γυναίκα του.
  4. Σωτηροβαγγέλης ο Πανναύπλας: Πηγαίνει στο γήπεδο από μικρό παιδί. Έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές της ομάδας και θυμάται με άνεση την ενδεκάδα της περιόδου 1992-1993. Την έχει ακολουθήσει παντού: από το γήπεδο της Λεωφόρου και το Καραϊσκάκης μέχρι τη Μανωλάδα και τον Ευρώτα Έλους. Ακόμα και τώρα, που η ομάδα δεν είναι και στα καλύτερα της, βρίσκεται εκεί για να φωνάξει με τη χαρακτηριστική φωνή του » Πάρτονε», «έληξε», «οφσάιντ». Ο αστικός μύθος θέλει να μην είναι ένα πρόσωπο αλλά δύο. Επίσης, ότι την ημέρα του γάμου του, μετά το μυστήριο, έφυγε από την εκκλησία για να πάει να παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας.

(Τα παραπάνω πρόσωπα αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότης με την πραγματικότητα είναι τυχαία)

CONSERV 1

Advertisements