Ο Conservatore βγαίνει από τη συντακτική του ραστώνη και κάνοντας βουτιά-σπάκα στις παιδικές του αναμνήσεις, ανασύρει στην επιφάνεια αστικούς μύθους του Ναυπλίου που βίωσε ή άκουσε. Ιστορίες πραγματικές, με ψήγματα αλήθειας ή παντελώς αβάσιμες, οι οποίες όμως ίσως και σήμερα να σιγοψιθυρίζονται στα ναυπλιώτικα στενά. Όσοι έχετε αντίστοιχες ιστορίες να μοιραστείτε μαζί μας  καλοδεχούμενοι.

parko51. Έχει γλώσσα το άλογο του Κολοκοτρώνη; Φόραγα ακόμα κοντά παντελονάκια κι έπαιζα με πολλά συνομήλικα παιδάκια γύρω-γύρω από τον ανδριάντα του Στρατηγού Κολοκοτρώνη. Τότε, βλέπετε, το πάρκο ήταν μια ζωντανή πιάτσα του Ναυπλίου για γονείς και παιδιά, όχι όπως σήμερα. Οι μεγαλύτεροι, ίσως σε μια προσπάθεια επίδειξης γνώσεων, μας πλησίαζαν και σχεδόν εμπιστευτικά μας έλεγαν:«το βλέπετε το άλογο; Ξέρετε τι του λείπει; Η γλώσσα! Ο γλύπτης το διαπίστωσε αφού το τελείωσε κι από τη στενοχώρια του έπεσε σε κατάθλιψη!» Δεν γνωρίζω αν όντως το άλογο έχει ή δεν έχει γλώσσα. Μπορεί τώρα που το κατέβασαν πιο χαμηλά να πάω να ρίξω μια ματιά. Πάντως, από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο για τον δημιουργό, Λάζαρο Σώχο, δεν βρήκα να τον είχε φάει καμιά τέτοια στενοχώρια.

2. «Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς». Ρήση που αποδίδεται στον θρυλικό Μιτσούχτεν! Ο Πανναυπλιακός πάει με φόρα στη Ριζούπολη για ν’ αγωνιστεί με τον Απόλλωνα Αθηνών αλλά τσιμπάει μια δεκάρα και γυρνάει πίσω με πεσμένα αυτιά. Ο Μιτσούχτεν ήταν από τους πολλούς ναυπλιώτες που είχαν βρεθεί στο γήπεδο με όνειρα κι ελπίδες. Μετά την επιστροφή στο Ναύπλιο και στις ερωτήσεις των ντόπιων φιλάθλων για το ματς,  η απάντηση του ήταν αφοπλιστική:«καλά, έπαθαν πλάκα οι Αθηναίοι με τη μπάλα που παίξαμε! Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς, γκολ αυτοί, σέντρα εμείς»! Κάγκελο οι ναυπλιώτες.

makarios3. Τελικά, ξέρει μπάνιο ο Μακάριος; Αναφέρομαι φυσικά στον επί δεκαετίες προπονητή του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου Κώστα Γκούβερη. Άπειροι τον έχουν δει στις παλιές εγκαταστάσεις του ΝΟΝ και στο κολυμβητήριο, ελάχιστοι εντός του νερού. Υπάρχει η φήμη ότι κάποτε, κάποιοι αθλητές του τον έριξαν στην πισίνα για να δουν τί ισχύει τελικά. Δεν ξέρω αν τελικά κολύμπησε ή αν τον έβγαλαν έξω σηκωτό. Μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν αξιόπιστες πληροφορίες ή ήταν παρόντες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα.

arvkar14. Το ‘τέρας’ της Αρβανιτιάς. Δεκαετία του 80. Περίπου στο σημείο που ξεκινάει σήμερα η διαδρομή για την Καραθώνα, ένας άγνωστος, απροσδιόριστος, ήχος επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Προέρχεται από κάποιο σημείο στους πρόποδες του Παλαμηδίου. Καμία οπτική επαφή με την πηγή του. Η αχαλίνωτη ναυπλιώτικη φαντασία δεν άργησε να δημιουργήσει το μύθο: «υπάρχει τέρας στην Αρβανιτιά»! Δεκάδες οι ντόπιοι και ξένοι που συρρέουν σε καθημερινή βάση για να το αφουγκραστούν, ακολουθώντας τη χαρακτηριστική, χειροποίητη πινακίδα «Προς Τέρας». Μέχρι και πλανόδιοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν κι έστησαν πάγκους με πασατέμπο και μαλλί της γριάς. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ένας μπούφος.

CONSERV 1

Advertisements