men-caught-staring-funny-0

Αντιγράφω από το λεξικό Μπαμπινιώτη της Νέας Ελληνικής Γλώσσας:

κοζάρω = 1. κοιτάζω κάποιον/ κάτι με προσοχή συνηθ. κρυφά

2. βλέπω (από μακριά), διακρίνω κάποιον/κάτι, βάζω κάποιον/κάτι στο μάτι
Ετυμολογία <κόζι, το προσεκτικό κοίταγμα, η παρατήρηση

Για να πιάσουμε από την αρχή το νήμα της ερωτικής σχέσης Ναυπλιώτης-κοζάρισμα φρονώ πως πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της πόλης. Και πιο συγκεκριμένα ως τα χρόνια του Όθωνα. Η εγκαθίδρυση της πρώτης πρωτεύουσας έφερε στο ταλαιπωρημένο από την Επανάσταση και τις εναλλαγές κατακτηκτών Ναύπλιο καινοφανείς εικόνες από τη Δύση. Κομψευόμενες κυρίες ενδεδυμένες την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής μόδας, κυρίους με φράκα και ψηλά καπέλα, συνεστιάσεις για τσάι, μέχρι και χριστουγεννιάτικα δέντρα. Οι φτωχοί και κατατρεγμένοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτοικοι, παρατηρούσαν με απορία, θαυμασμό, ενίοτε και φθόνο, το βαυαροφερμένο συνάφι του πρώτου βασιλέα και το κουτσομπολιό πήγαινε κι ερχόταν.

Τα χρόνια πέρασαν και το Ναύπλιο δεν είναι πια πρωτεύουσα. Είναι όμως ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Και κάθε γιορτή, αργία, τριήμερο, ΣΚ μαζεύει σα χωνί εκατοντάδες, χιλιάδες επισκέπτες, από κοντά και μακριά. Πανδαισία εικόνων στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης: οικογένειες, ζευγαράκια, ΚΑΠΗ, ντόπιοι, ξένοι, όλες οι φυλές του Ισραήλ. Και τότε ο Ναυπλιώτης αφιονίζεται.

Γιατί; Γιατί το έμφυτο πάθος του για κοζάρισμα φουντώνει. Θέλει να τους βλέπει όλους. Με ποιόν είναι, τί φοράνε, πώς περπατάνε. Και να τους σχολιάζει όλους:

*τις εντυπωσιακές γκόμενες:»πωπω ρε φίλε, τί παιδί είναι αυτή η ξανθιά εκεί πέρα! Καλά, τον κοντό που τον κουβαλάει μαζί της; Στάνταρ θα του μασάει φράγκα.»

*τους εντυπωσιακούς γκόμενους: » κοίτα μωρή έναν παίδαρο! Μη μου πεις ότι είναι μαζί με αυτό το μπάζο! Ήμαρτον!»

*τον γείτονα: » μπα, πως το παθε κι έβγαλε την οικογένεια ο καρμίρης; Πορτοκαλάδα από το περίπτερο θα τους πάρει και θα τη βγάλουν καθιστοί στο Φάρο, να μου το θυμηθείς»!

*τη γειτόνισσα: «τη βλέπεις αυτή με το καρέ μαλλί και τις μπότες; Άκουσα στο γυμναστήριο ότι πηδιέται με τον Υάκινθο! Αυτόν μωρέ τον ψηλό που κάνει συνέχεια TRX. Ε ρε και την πάρει χαμπάρι ο άνδρας της»!

*το συνάδελφο από τη δουλειά: «βρε τον μπαστουνόβλαχο που έμαθε και μου φοράει και Ralph Lauren. Καλησπέρα Θανάση. Όλα καλά;»

Το κοζάρισμα και το συνακόλουθο κουτσομπολιό τον ταΐζουν το Ναυπλιώτη. Του προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες απόδρασης από την καθημερινή ρουτίνα και την πλήξη μιας άνευρης επαρχιακής πόλης. Το τριήμερο με καλοκαιρία δεν θα πάει στο γήπεδο να δει Πανναυπλιακό, δεν θα πάει σινεμά, θέατρο (όταν έχει), συναυλία. Θα διαγκωνιστεί για να πιάσει το καλύτερο τραπέζι στο Αλλοτινό, στο Ξένον, στο Σοκάκι, στην παραλία. Να παραγγείλει το Freddo του και να κοζάρει ανέμελα με τις ώρες. Μέχρι το επόμενο ΣΚ.

Λοιπόν, πολλά είπα. Βαρέθηκα την κλεισούρα σπίτι μπροστά στον υπολογιστή. Πάω Πλατεία για κοζάρισμα!

CU there!

CONSERV 1

Advertisements