Ιδού το μεγάλο δίλημμα. Πες λοιπόν ότι μια ωραία πρωία ερχόταν κάποιος και μας έλεγε: Έχετε πολλά μνημεία, δεν σας βγαίνει το ‘πόθεν έσχες’, θα σας τα πάρουμε. Διαλέξτε ένα για να κρατήσετε. Παλαμήδι ή Μπούρτζι;;;

Αμέσως συγκαλείται το δημοτικό συμβούλιο. Γίνεται ενημέρωση των δημοτικών κωστουροςσυμβούλων για το τι είναι Παλαμήδι και τι Μπούρτζι, αφού οι περισσότεροι από αυτούς μέχρι τα 18 τους (μην σου πω και παραπάνω) δεν νομίζω να τα είχαν δει (Γεια σου ρε Καλλικράτη με τα ωραία σου …). Ακολουθεί μία θυελλώδης συνεδρίαση, όπου ο Βασιλείου καταγγέλει το Παλαμήδι ως σύμβολο της ντόπιας πλουτοκρατίας, την ίδια στιγμή που ο Γραμματικόπουλος προτείνει να πουληθούν και τα δύο προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα στο Δρέπανο ενώ ο Κωστούρος παίρνει θέση να σωθεί το Μπούρτζι γιατί του είχε πέσει το νεφρί να το καθαρίσει.

Τελικά επικρατεί χάβρα και ο συνήθως μειλίχιος Τάκης Μπούκουρης διακόπτει τη συνεδρίαση και το αποφασίζουν να γίνει δημοψήφισμα. Επειδή όμως λεφτά δεν υπάρχουν για κάλπες και παραβάν, ορίζουν το palamidi.gr ως επίσημο ιστότοπο του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος με αξιοκρατική απευθείας ανάθεση. Πριν ψηφίσετε όμως, θα σας παραθέσουμε τα επιχειρήματα της μίας και της άλλης πλευράς, για το ποιο μνημείο θα σωθεί:

Το Παλαμηδι:

palamidi xoris1) Γιατί είναι πιο μεγάλο. Και όσο και αν κάποιοι το αμφισβητούν, το μέγεθος … μετράει. Είναι πιο επιβλητικό, βρε παιδί μου, κάνει μπούγιο, έτσι όπως ρίχνει τη σκιά του πάνω στα υγρά στενοσόκακα του Αναπλιού (αδικούμαι που γράφω στο palamidi, εγώ έπρεπε να γράφω στο ‘Μύρτιλο’). Το Μπούρτζι τι είναι; Ένας βράχος που πήγε και φύτρωσε στη μέση της θάλασσας για να κόβει τη θέα προς την Κίο. Σιγά το πράμα.

2) Γιατί έδωσε το όνομά του στο πιο ποιοτικό μπλογκ της περιοχής. Το οποίο όνομα είμαι σίγουρος ότι μπερδεύει τους Αθηναίους που θέλουν να μάθουν ποιες ώρες είναι ανοιχτό το κάστρο. Έτσι τα κλικ ανεβαίνουν και εμείς θησαυρίζουμε. Έχετε δει να υπάρχει bourtzi.gr; Όχι. Υπάρχει το πολύ καλό palabourtzi, αλλά απλώς επιβεβαιώνει αυτό που έλεγα στην αρχή. Ότι οι Ναυπλιώτες είναι μέσα τους πολύ βαθιά διχασμένοι.

3) Γιατί είναι πιο ιστορικό. Μακράν. Φυλακή του Κολοκοτρώνη, Στάικος Σταικόπουλος, εκκλησία Αγιαντρέα, χαμός γίνεται. Και δώστου οι εκδηλώσεις και οι ομιλίες και όλα αυτά που εμένα με κάνουν να νυστάζω. Ενώ το Μπούρτζι τι ήταν; Κατοικία των δημίων. Σιγά τις διασημότητες. Έτσι κι αλλιώς και αυτοί, πάλι στο Παλαμήδι δούλευαν.

4) Γιατί έχει 999 σκαλιά. Που προσφέρουν και γυμναστική, αν θες να αποκτήσεις γλουτούς σαν του Conservatore, και θέα για φωτογραφίες και ρομάντζα και ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Το Μπούρτζι τι έχει; Κάτι βράχια που πάνε και φωλιάζουν τα χταπόδια. Και άμα έχει και λίγο θάλασσα, το φαί που ακριβοπλήρωσες στα γραφικά ταβερνάκια, πάει κατευθείαν στον Αργολικό κόλπο.

5) Γιατί έχει Παλαμήδειο αγώνα αντοχής (που φέτος δεν πέρασε από το Παλαμήδι, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια) ενώ το Μπούρτζι δεν έχει αντίστοιχο αγώνα κολύμβησης (καλύτερα γιατί θα πνίγονταν πέντε – έξι).

6) Γιατί Παλαμήδι είναι μόνο ένα πανελληνίως (και παγκοσμίως μπορώ να πω) . Ενώ η λέξη ‘ Μπούρτζι’  χρησιμοποιείται και σε άλλα μέρη για να προσδιορίσει καστρονησίδες: στην Αίγινα, στη Μεθώνη, στον Πόρο. Αλλά Παλαμήδι ένα και μοναδικό και κορώνα στ’ Ανάπλι!

Το Μπουρτζι:

bourtzi xoris copy1) Γιατί είναι τίμιο. Δεν πουλάει παραμύθια σαν το Παλαμήδι με τα δήθεν 999 σκαλιά που ήταν 1000 και το τελευταίο το έσπασε το άλογο του Κολοκοτρώνη. Μιλάμε για παπατζιλίκι που μόνο Αθηναίοι μπορούν να πιστέψουν.

2) Γιατί δεν επηρεάζει το κλίμα. Ενώ το Παλαμήδι φέρνει ζέστη το καλοκαίρι και κόβει τον ήλιο τον χειμώνα. Δράμα.

3) Γιατί δεν δημιουργεί τεχνητές υπεραξίες στα ακίνητα της ευρύτερης περιοχής με πρόφαση τη θέα. Διαβάζεις στις τοπικές αγγελίες «με απεριόριστη θέα στο Παλαμήδι». Σοβαρά; Σιγά το πλεονέκτημα. Αφού  όπου και να σταθείς στο Ναύπλιο το Παλαμήδι βλέπεις. Εκτός αν μένεις σε διαμέρισμα με μοναδικό παράθυρο στο βορρά.

4) Γιατί είναι διαχρονικά αδικημένο. Παλαμήδειος δρόμος, Παλαμήδειο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, Βιβλιοθήκη ‘ο Παλαμήδης’, ποδοσφαιρική ομάδα ‘Παλαμήδης’. Ούτε ένα ‘Μπούρτζιο’, ούτε ένας ‘Πανμπουρτζιακός’; Τέτοια σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση ούτε ο Ολυμπιακός.

5) Γιατί προσδίδει μια τσαχπινιά, μια ποιότητα, μια ιστορικότητα στη θάλασσα του Ναυπλίου. Τι θα ήταν το λιμάνι χωρίς το Μπούρτζι; Μια σκάφη με απόνερα που θα μας απασχολούσε μόνο για το αν μυρίζει και για το εάν τα καράβια που φορτώνουν αμμοχάλικο σηκώνουν σκόνη σαν τη μάχη στο Ελ Αλαμέιν.

Εμείς αναλύσαμε εμπεριστατωμένα τα υπέρ και τα κατά. Τώρα τον λόγο θα πάρει ο κυρίαρχος λαός. Ψηφίστε με αίσθημα ευθύνης γιατί αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης. Και μην ξεχνάτε: Η διπλοψηφία διώκεται από το νόμο. (Άρθρο 119 Π.Δ. 96/2007)

Advertisements