• θα μείνω: για να πας στο κοντινότερο νησί θέλεις στο νερό ένα πεντακοσάρικο μόνο για εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ενώ εδώ; Απλά τις βενζίνες σου για τις γύρω παραλίες, φαϊ στο πατρικό και κέρασμα από τον γνωστό μπάρμαν.
  • θα φύγω: βαρέθηκα να βλέπω τις ίδιες φάτσες:στη δουλειά, στο δρόμο, στο γυμναστήριο, στη θάλασσα. Αλλαγή παραστάσεων τώρα!
  • θα μείνω: εδώ τα ξέρω όλα σαν την παλάμη μου: πού να πάω για μπάνιο, πού για φαγητό, πού για ποτό, πού να παρκάρω. Στο ξένο μέρος, αν δεν ξέρεις, κινδυνεύεις από σαλμονέλα, τσούχτρες, αποπροσανατολισμό, σπάσιμο νεύρων και λοιπές ψυχοσωματικές παθήσεις. Για τέτοια είμαστε μέσα στις διακοπές;
  • θα φύγω: δεν θα αντέξω τις ερωτήσεις του τύπου «μα καλά, δεν πήγες πουθενά», «πάλι εδώ την έβγαλες» κλπ διατυπωμένες με  υπερβάλλοντα οίκτο. Ε ναι λοιπόν, έλειπα για δύο εβδομάδες και άμα λάχει θα ξαναφύγω για να σκάσετε!
  • θα μείνω: μην είμαστε κι αχάριστοι, εδώ το καλοκαίρι είναι συνέχεια διακοπές: η θάλασσα πέντε λεπτά μακριά, οι καφετέριες και τα μπαράκια το ίδιο. Τι να πουν κι αυτοί που για να κάνουν ένα μπάνιο χρειάζονται μονοήμερη άδεια με προαναχώρηση;
  • θα φύγω: βαρέθηκα οι ‘επισκέπτες’ της πόλης να με αντιμετωπίζουν σαν..ιθαγενή που οφείλει να τους κάνει υποκλίσεις γιατί «αφήνουν τα λεφτά τους στην πόλη» και η μόνη μου έννοια να είναι η όσο γίνεται ανετότερη διαμονή τους. Να ανέχομαι  τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα τους, να κοιτάω έντρομος γύρω μου μη με πάρει μπάλα κανα τετράτροχο ποδήλατο ενώ περπατάω αμέριμνος σε πεζόδρομο, να θεωρούν ότι χρήζουν εξυπηρέτησης κατά απόλυτη προτεραιότητα στις καφετέριες και στις ταβέρνες, τα … χαρούμενα τρενάκια να περνάνε ξυστά από τ΄αυτί μου και οι τουρίστες να με κοιτάζουν σαν σκηνικό της Disneyland. Enough! Θα πάω στη Γαύδο!

Il Conservatore

Advertisements