Μου τη δίνει το καλοκαίρι. Όλοι θέλουν να τα κάνουν όλα: 30χρονοι κοιλαράδες να γίνουν σαν τον Σπαλιάρα με 20 μέρες γυμναστήριο, χωρισμένες να βρουν τον άντρα της ζωής τους, μαθήτριες να φορέσουν δωδεκάποντη γόβα στο πεζόδρομο της Μπουμπουλίνας, θεατρόφιλοι πανηγυρτζήδες να δουν τηλεοπτικούς αστέρες στην Επίδαυρο και υπόλοιποι απλά ‘να χαλαρώσουν’. Παραθέτω λοιπόν μερικές μόνο από τις καταστάσεις του καλοκαιριού, όπως τις είχα δημοσιεύσει πέρσι (μην περιμένετε καινούρια, και το ‘Πάρα 5′ σε επανάληψη το βλέπετε’) και είχαν τύχει αποθεωτικής υποδοχής από τους 12 αναγνώστες μας.

Στο Νο 5: Οι μεσημεριανοί γάμοι: Έχουν το καλό ότι αν δεν πετύχουν, τουλάχιστον δεν έχεις χάσει ολόκληρη τη μέρα. [Ντένη Μαρκορά, Δύο Ξένοι, επεισ. 60] Από την άλλη όμως, αναγκάζεσαι Κυριακή μεσημέρι που ο κανονικός κόσμος πάει στις παραλίες να δροσιστεί, να φορέσεις ρούχα – ιδρωκόπημα και στη συνέχεια να χάσεις το γλυκό μεσημεριανό σου ύπνο, παριστάμενος σε τραπέζια που έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο η επώαση των αυγών της αφρικανικής κότας. Το χειρότερο είναι ότι παρασύρεσαι και πίνεις, με αποτέλεσμα όλη την υπόλοιπη μέρα να νιώθεις σαν φίδι που το πάτησε φορτηγό στην εθνική οδό.

Στο Νο 4: Οι Raketeers: Ζουν ανάμεσά μας. Εξωτερικά μοιάζουν με τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη, αλλά τα καλοκαίρια μεταμορφώνονται. Το προφίλ τους είναι άνδρες 25 – 45 ετών, ανεξαρτήτως σωματότυπου (από σφίχτες μέχρι παιδοβούβαλα) και εκ γενετής ενοχλητικοί. Σου καταστρέφουν τις πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, τις οποίες πιθανότατα έχεις χρυσοπληρώσει, παίζοντας ρακέτες με ένθεη μανία, σαν να έχει μπει μέσα τους ο σατανάς. Ο κρότος από το μπαλάκι συμπληρώνεται από άναρθρες κραυγές που κανονικά θα άκουγες μόνο σε περίοδο ζευγαρώματος θηλαστικών στη ζούγκλα του Βόρνεο. Τα εν λόγω δίποδα έχουν κατά καιρούς χτυπήσει λουόμενους και μικρά παιδιά αλλά επειδή οι αμοιβάδες του πλανήτη Κρόνου έχουν περισσότερο μυαλό από αυτούς, συνεχίζουν ανενόχλητοι.

Στο Νο 3: Οι χειμωνολάγνοι: Καραδοκούν πότε θα γυρίσεις από τις διακοπές (ακόμα κι αν είναι αρχές Αυγούστου) για να σου ευχηθούν με μια δόση χαιρεκακίας ‘καλό χειμώνα’. Πρόκειται για ανθρώπους που α) δεν έχουν τίποτα εξυπνότερο να πουν και β) θεωρούν ότι το τέλος των διακοπών σου δημιουργεί μια ευκαιρία για ανταλλαγή κοινωνικών φιλοφρονήσεων, όπως η γιορτή ή το πένθος. Η ενδεδειγμένη απάντηση στην εν λόγω ευχή είναι ‘κακό ψυχρό και ανάποδο και να πάθεις κρυοπαγήματα’.

Στο Νο 2: To μεταξωτό σχοινάκι: Ο αγέλαστος κάτοχος διδακτορικού με το λευκό κουστούμι και την ενδοσυνεννόηση συμβουλεύεται τις σημειώσεις του και  σηκώνει τελετουργικά, σχεδόν ηδονικά, το σχοινάκι που διαχωρίζει του κοινούς θνητούς από τους VIP. Το κλαμπ της παραλιακής έχει φορέσει τα καλά του. Πρωταγωνιστές lifestyle στηλών τοπικών εφημερίδων περνούν αυτάρεσκα από το σχοινάκι κάτω από τα γεμάτα θαυμασμό βλέμματα των ανάξιων, των ανωνύμων, των παρακατιανών. Το σχοινάκι ξανακλείνει. Μαζί και η ευκαιρία σου για κοινωνική καταξίωση.

Στο Νο 1: Οι αδειοσπαστικοί: Είναι οι ίδιοι που όταν σε συναντούν το χειμώνα σπεύδουν να κάνουν την πρωτότυπη παρατήρηση ‘κρύο σήμερα‘. Αυτοί, με το που θα μπει ο Ιούνιος, αρχίζουν να σε ρωτάνε συνεχώς ‘πότε παίρνεις άδεια;‘ με επιμονή που σε κάνει να θέλεις να μπήξεις την αγκράφα της ζώνης σου στο μάτι. Συνηθέστατα συμπίπτουν με τους χειμωνολάγνους (βλ. ανωτέρω). Άλλες προσφιλείς τους ατάκες είναι: ‘Κάνεις κάνα μπανάκι;‘, ‘Πού θα πάτε φέτος;‘ και ‘Μαύρισες‘ (από το κακό μου)

TheGrecian

Advertisements