Ο Conservatore, o δαιμόνιος φωτορεπόρτερ και όψιμος φυσιολάτρης του palamidi.gr, έκανε πάλι την έκπληξη. Επέλεξε την προηγούμενη Κυριακή, 15 Ιουλίου, να μην κάνει το προφανές. Δηλαδή, να μην την αράξει στην Καραθώνα μαζί με κάποιες άλλες χιλιάδες κόσμου για να βιώσει καταστάσεις Γάγγη ποταμού, αλλά να συμμετάσχει στην πεζοπορία που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Άργους στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Σας μεταφέρει λοιπόν εικόνες κι εντυπώσεις.

Η διαδρομή ξεκινά από το Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας, δίπλα στα ορμητικά νερά που κινούσαν τους μπαρουτόμυλους της Ελληνικής Επανάστασης και μέσα σ’ ένα εκπληκτικό τοπίο με οργιώδη βλάστηση. Πρώτη στάση η Μονή Φιλοσόφου στη δυτική μεριά του φαραγγιού, για τις απαραίτητες ανάσες και για ανεφοδιασμό με δροσερό, τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, κατεύθυνση (με κάμποση ανηφόρα) για τη Μονή Προδρόμουκτισμένη στη ρίζα του βράχου. Πραγματικά επιβλητικό θέαμα, που θυμίζει έντονα το Μέγα Σπήλαιο. Τελευταίο, κατηφορικό πλέον κομμάτι,  μέχρι τη γέφυρα της Αρχαίας Γόρτυνας, όπου οι πραγματικά θαρραλέοι μπορούν να βουτήξουν στα ΠΟΛΥ παγωμένα νερά του ποταμού για να σβήσουν τη φούντωση από το πολύωρο περπάτημα.

Εν κατακλείδι: μια πολύ ωραία διαδρομή, μέσα στην πυκνή βλάστηση του φαραγγιού και με συντροφιά το υποβλητικό βουητό των νερών του ποταμού. Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι βατό και κατηφορικό, με λίγα δύσκολα σημεία. Δεν απαιτείται να είσαι κανάς αθληταράς για να το διασχίσεις, αλλά απαιτείται ένα minimum φυσικής κατάστασης για να μη τα στυλώσεις στη μέση της διαδρομής. Αυτή την περίοδο η ζέστη είναι αισθητή, γι΄αυτό προτιμήστε τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του φθινοπώρου. Τι θα χρειαστείτε; Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (κατά προτίμηση ορειβατικά), γυαλιά ηλίου, καπέλο και νερό. Κανά σαντουϊτσάκι ή φρούτο για τη λιγούρα και για ενέργεια  θα φαγωθεί άνετα. Προσοχή χρειάζεται στα πολύ στενά σημεία του μονοπατιού για να μη βρεθείτε σε καμιά γκρεμίλα και στα βάτα που μπορεί να γδάρουν τα πόδια.  Γι΄αυτό, καλύτερα, μακρύ παντελόνι.

Αν σας αρέσει η επαφή με την παρθένα φύση δοκιμάστε το. Υπάρχουν πολλοί  σύλλογοι και εταιρίες που οργανώνουν εκδρομές στην περιοχή και θα σας καθοδηγήσουν. Ξεκολλήστε από τους καναπέδες σας λοιπόν και ξεβαρεθείτε! Η υπέροχη ελληνική φύση είναι δίπλα μας για να μας αποφορτίσει και να μας αναζωογονήσει!

IL CONSERVATORE
Advertisements