ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε τις περιλήψεις δύο επεισοδίων ενός τουρκικού σήριαλ (εδώ έχει και άλλα)

 «Ο Αλί, μετά από έρευνες που έκανε για τον Εζέλ, ανακάλυψε ότι ο Καμίλ, ο βοηθός του, είναι αλκοολικός και πρώην αστυνομικός που αρέσκεται στον τζόγο. Ο Αλί πηγαίνει τον Εζέλ και τον Καμίλ στο καζίνο του και λέει στον Καμίλ ότι ξέρει τα πάντα. Ο Εζέλ αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Τζενγκίζ και της Εϊσάν. Πηγαίνει την Εϊσάν και την Μπαχάρ σε ένα εστιατόριο που πήγαιναν παλιά. Η Εϊσάν θυμάται εκείνες τις μέρες και δακρύζει…

Η Μπαχάρ είναι πολύ αναστατωμένη, ενώ η Εσάν απειλεί τον Εζέλ ότι, αν πάθει κάτι η αδελφή της, δεν θα τον συγχωρέσει ποτέ. Ο Σερντάρ επισκέπτεται τον Τζεγκίζ στη φυλακή και του αποκαλύπτει ότι η φυλάκισή του ήταν σχέδιο του Εζέλ, της Εσάν και του Αλί. Ο Αλί παίρνει την Μπαχάρ στο σπίτι του. Εκεί τη βρίσκει η Εσάν και οι δυο αδελφές έχουν μια αποκαλυπτική συζήτηση. Ο Τζαν βλέπει μια εφημερίδα και ρωτάει την Εσάν αν ο πατέρας του είναι στη φυλακή. Ο Τζεγκίζ ζητάει από την Εσάν να τον επισκεφθεί μαζί με το παιδί. Πριν από την επίσκεψή τους, ο Τζεγκίζ αυτοτραυματίζεται. Ο Τζεγκίζ λέει στην Εσάν ότι ο Εζέλ είναι άτιμος και ότι κάποιος Ραμίζ κρύβεται πίσω από το σχέδιο. Εκείνη αισθάνεται μπερδεμένη…»

Και εγώ το ίδιο…

ΤΟ ΤΕΣΤ – Τοποθετείστε τον εαυτό σας στην  κατηγορία που ανήκετε

Τί καταλάβατε; Όλα Μέσες – άκρες Τίποτα
Κατηγορία (α) (β) (γ)

α) Ο τουρκολάγνος/ανατολίτης τηλεθεατής: Τα κατάλαβε όλα τα παραπάνω διότι δεν χάνει επεισόδιο. Κάποιες φορές μάλιστα (όταν η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο) αγοράζει και τηλεοπτικά περιοδικά που προδημοσιεύουν κάποια επεισόδια. Και το κάνει με το κεφάλι ψηλά. Δεν ντρέπεται καθόλου για αυτό! Η μόδα είναι μόδα και αν δεν την ακολουθούν οι άλλοι τόσο το χειρότερο για αυτούς! Άλλωστε, η ανατολή κυλάει στο αίμα μας. Τα τσιφτετέλια (που ραγίζουν τα μωσαϊκά) είναι γραμμένα στο DNA μας, ενώ τα ξενέρωτα βαλσάκια των δυτικών είναι βαρετά και αδιάφορα. Άσε που οι Τουρκάλες και οι Τούρκοι είναι σέξυ και μας μοιάζουν και στο χαρακτήρα… Η «ελληνοτούρκικη» προσέγγιση – με όρους Άντζελας Δημητρίου – ξαναφουντώνει!

β) Ο ντεμί τηλεθεατής: Μισοκατάλαβε το νόημα. Γενικά η στάση του στα σήριαλ αυτά είναι αμφιταλαντευόμενη: και τα βλέπει και δεν τα πολυθέλει και δεν τα εκτιμάει! Θα καλυφτεί πίσω από δικαιολογίες: «δεν ξέρω…» και «αν δεν έχει τίποτα άλλο η τηλεόραση…» και πες και πες και ψου-ψου-ψου στο τέλος θα δει κάμποσα επεισόδια αλλά δεν  θα το παραδεχτεί ποτέ δημοσίως, διότι θεωρεί πως είναι χαμηλού επιπέδου. Στην αυθαίρετη δική του αξιολογική κλίμακα, οι Ανατολικοί πολιτισμοί είναι σαφώς υποδεέστεροι των Δυτικών – όπου βαυκαλίζεται πως ανήκει. Βλέπει τα επεισόδια και αμέσως μετά κατακρίνει «εκατό χρόνια πίσω είναι αυτοί» προκειμένου με αυτό τον τρόπο να προβάλλει τη (συζητήσιμη) δική του ανωτερότητα. Αν ήταν πιο χαλαρός θα αντιλαμβανόταν πως είναι απλά τηλεοπτικές σειρές.

γ) Ο ελληνοπρεπής τηλεθεατής: Δεν έχει παρακολουθήσει ούτε επεισόδιο και (για αυτό) δεν έχει καταλάβει το παραμικρό από το κείμενο. Παραμένει προσηλωμένος στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη της ελληνικής τηλεόρασης που γαλούχησαν το τηλεοπτικό κοινό και προτιμά να ξαναδεί την 973η επανάληψη του «Κωνσταντίνου και Ελένης» και  του «Ρετιρέ» παρά να γίνει τηλεοπτικός γενίτσαρος και να υποκύψει στον πειρασμό της Ανατολής. Ο,τιδήποτε τουρκικό είναι βαρβαρικό κατά τη γνώμη του και επομένως ανάξιο παρακολούθησης. Αν τα έβλεπε όμως (ιδίως αν τα άκουγε) θα είχε εκπλαγεί με το πλήθος των τουρκικών λέξεων που χρησιμοποιούμε στην ελληνική γλώσσα.

Zuperman

Advertisements