Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, παρουσιάζει μεθαύριο  Παρασκευή 4 Μαΐου  (ώρα 19.00) ο Ναυπλιώτης καλλιτέχνης Νίκος Μαρίνης στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος στην Αθήνα.

O Νίκος Μαρίνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1986. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2006-20011) με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Στα πλαίσια των σπουδών του, παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και σκηνογραφίας ενώ η δουλειά του έχει εκτεθεί σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη ατομική του έκθεση στην ‘Εγκατάσταση’ (πρόκειται για μία ‘κατάσταση’ που τοποθετείται στο χώρο και συνιστά μία προφανή λειτουργική ενότητα) με τίτλο «Επανάληψη και Διαφοροποίηση».

Μια επαναληπτική ψυχαναγκαστική – ιερή διαδικασία σαν εμμονή, να προσεγγίζει ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη μιας οργανικής διάταξης, με τρόπο φυσικό (όπως τη βρίσκουμε στη φύση ή όπως ο νους καταλαβαίνει τη φύση).
Μελετώντας θέματα από τη βιολογία, τη φυτολογία, τη γεωλογία, επιλέγεται μια γραμμή ή ένα μοτίβο, το οποίο πολλαπλασιάζεται – αναπαράγεται και φτιάχνει ένα κόσμο. Αυτός ο μικρόκοσμος – χώρος συντίθεται, καθώς το επαναλαμβανόμενο μοτίβο/γραμμή εναλλάσσεται σε μέγεθος, πυκνότητα, τονικότητα, ρυθμό, δίνοντας μια παλλόμενη ψευδαισθησιακή εικόνα. Το πλήρες με το κενό, το κοντά με το μακριά, η πύκνωση με την αραίωση, η στερεότητα με τη ρευστότητα, το τυχαίο που γίνεται συγκεκριμένο, το μέσα με το έξω, η τάξη με την αταξία συνδιαλέγονται προς συνθετική επίλυση. Η επιλογή της διάστασης των έργων είναι τόση, ώστε το βλέμμα να υποβάλλεται σε μια εμπειρία εκ των έσω, η οποία νοερά θα μπορούσε να εξελιχθεί και πέραν των ορίων.
Προσπαθώντας να ξορκίσω το φόβο για το άγνωστο και το καθημερινό άγχος καταφεύγω στα δικά μου «αραβουργήματα». Η παραγωγή γίνεται μέσα από μια μοναχική, χρονοβόρα διαδικασία επαναλαμβανόμενης ρυθμικής κίνησης, η οποία σαν προσευχή απελευθερώνει τους συνειρμούς και παράλληλα τους οργανώνει.
Advertisements