Μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία με θέμα τη χρήση του ποδηλάτου στο Ναύπλιο ολοκλήρωσαν πριν από λίγο καιρό μαθητές του 1ου ΓΕΛ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Κας Μαρίνας Κορομπίλη.

Τα συμπεράσματα; Προφανή:

Όπως σημειώνουν οι μαθητές » … Μας δημιουργήθηκε η απορία γιατί μια τόσο όμορφη και αρκετά μικρή πόλη, όπως το Ναύπλιο δεν έχει ποδηλατοδρόμους από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα άτομα, κυρίως νέοι και παιδιά, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους κινούμενοι σε μη ασφαλή οδικά δίκτυα.

Ακόμη, μετά από σχετική έρευνα, θεωρήσαμε απαράδεκτο πως μια τουριστική πόλη, με φυσικό πλούτο, αμέτρητα μνημεία και επίπεδους δρόμους δε μπορεί να υποστηρίξει τη χρήση αυτού του εναλλακτικού μέσου μετακίνησης με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Έτσι, παρότι οι κάτοικοι του Ναυπλίου δείχνουν αγάπη στη ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό, πράγματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν με μια βόλτα με το ποδήλατο, δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν κατασκευές που να εγγυώνται την ασφάλεια του ποδηλάτου και του ποδηλάτη όπως χώροι στάθμευσης ποδηλάτων ή ποδηλατόδρομοι.

Όλοι μας ελπίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν το ποδήλατο όπως το βλέπουμε εμείς, δηλαδή ως μέσο πολιτιστικής ανάπτυξης.

Επίσης, ευχόμαστε πως κάποτε θα υπάρξει ποδηλατικό δίκτυο στο Ναύπλιο και δεν θα είναι μόνο ένα όνειρο για όλους όσοι αγαπούν όσα προσφέρει αυτό το μέσο ήπιας μετακίνησης. …»

Εγώ θα αρκεστώ να σχολιάσω ότι οι μαθητές έχουν απόλυτο δίκιο. Εκτός και αν η κυκλοφοριακή αγωγή που θέλουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά περιλαμβάνει θορυβώδη παπάκια και λίγο αργότερα τεράστια τζιπ …

Ολόκληρη η έρευνα των μαθητών έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα ‘ΤΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑ’ και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στη σελίδα Facebook των ‘ποδηλατών Ναυπλίου’.

TheGrecian

Advertisements