Λάβαμε και δημοσιεύουμε μία πολύ αιχμηρή ανακοίνωση κάποιων από τα μέλη της φιλαρμονικής εναντίον του δημάρχου Κου Αναγνωσταρά, σχετικά με την παρουσία τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Το Blog μας είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε σχόλιο και απάντηση, από οποιαδήποτε πλευρά.

Ανακοίνωση

  Τις τελευταίες μέρες πολλά λέγονται και πολλές υποθέσεις γίνονται σχετικά με την παρουσία ή όχι της φιλαρμονικής στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Αφουγκραζόμενοι την ευγενική δίχως άλλο αγωνία του κόσμου, αποφασίσαμε να προβούμε στην εξής ανακοίνωση, ώστε να λύσουμε αυτή του την απορία.

Σας ανακοινώνουμε λοιπόν ρητά και κατηγορηματικά ότι η Δημοτική (μια φορά κι’ έναν καιρό) φιλαρμονική Ναυπλίου δεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι λίγο πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό. Ωστόσο το μυαλό του πολύ κόσμου οδηγείται αποκλειστικά στο οικονομικό θέμα. Αν όμως πράγματι αυτός είναι ο λόγος της αποχής μας, πώς εξηγείται το γεγονός ότι αν και απλήρωτοι συμμετείχαμε κανονικά στους εορτασμούς των Φώτων και του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Αναστασίου; επιπλέον πώς εξηγείται το γεγονός ότι συμμετείχαμε στη γιορτή που διοργάνωσαν την Κυριακή της αποκριάς διάφοροι φορείς της πόλης μας; επίσης, πώς εξηγείται το γεγονός ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ναυπλίου να σε ευχαριστεί για αυτή σου την πρωτοβουλία και μάλιστα δημόσια και το ίδιο βράδυ τα τοπικά κανάλια να αναμεταδίδουν πλάνα από την γιορτή και τον ευχαριστήριο λόγο του προέδρου, δίχως να συμπεριλάβουν στην είδηση και το κομμάτι όπου ευχαριστεί εμάς; μήπως ο δήμαρχος κύριος Αναγνωσταράς ευθύνεται γι’ αυτό; μήπως το όλο θέμα έχει λάβει περίεργες διαστάσεις και είναι πλέον προσωπικό για τον δήμαρχο, εξαιτίας ίσως, κάποιων παλιότερων σχολίων μας στο διαδίκτυο; και αν ναι από πότε ο οποιοσδήποτε δήμαρχος είναι άμοιρος ευθυνών και κριτικής;

Μερικές ακόμα διάσπαρτες σκέψεις που στριφογυρνάν στο μυαλό μας και σας τις παραθέτουμε για προβληματισμό. Μπάντα υπάρχει στο Ναύπλιο από τα χρόνια του Όθωνα με αδιάλειπτη μάλιστα παρουσία μέχρι σήμερα, ενώ ούτε στα χρόνια της κατοχής διακόπηκε η λειτουργία της. Ήταν δε διαχρονικά δύσκολο για όλους τους δημάρχους, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε, να την πληρώνουν, ωστόσο το έπρατταν. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το έχει πει ο αείμνηστος Βασίλης Χαραμής, διευθυντής της μπάντας για 70 χρόνια, που σχετικά πρόσφατα πέθανε σε ηλικία 102 ετών και όπως και να το κάνουμε, ο λόγος του μετράει πολύ περισσότερο από αυτόν του  δημάρχου, μιας και είχαν δει πολλά τα μάτια του. Ποιος είναι ο πρώτος και μοναδικός δήμαρχος που δεν κατάφερε να βρει την λύση σε ένα τόσο απλό ζήτημα; Καλά το καταλάβατε, είναι ο Αναγνωσταράς. Έχει άραγε αυτή η πόλη, σε τούτη έστω την χρονική και οικονομική συγκυρία, την πολυτέλεια να χάνει τέτοια, ζωτικής σημασίας κομμάτια, από την μουσική παιδεία της και τον πολιτισμό της; ή μήπως θαρρεί ο δήμαρχος και οι περί αυτών ότι γίνεται τόσο λαμπρή δουλειά στο καταπληκτικό ωδείο που έχουν προσφέρει στα παιδιά αυτού του τόπου, που η φιλαρμονική απλά αποτελεί πολυτέλεια; κανονίστε την πορεία σας, σηκώστε τα μανίκια και πιάστε δουλειά για όση ζωή σας έχει μείνει στη πόλη αυτή, γιατί προβλέπουμε να μας παίρνει με ελεύθερη μεταγραφή ο Καμπόσος στο Άργος, όπως σας βούτηξε και την σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

            Στο ιδρυτικό καταστατικό του ΔΟΠΠΑΤ που εσείς συντάξατε και συγκεκριμένα στο σημείο όπου αναφέρεστε στους σκοπούς της υπάρξεως αυτού του νομικού προσώπου, γέννας του Καλλικράτη, διαβάζουμε “η διάδοση της διδασκαλίας της μουσικής, η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος των δημοτών”. Σας ρωτάμε λοιπόν, δήμε, πως ακριβώς θαρρείς επιτυγχάνεις τούτο τον σκοπό για τον οποίο τόσο ιδρώτα, δάκρυα και αίμα έχεις χύσει; διαλύοντας τη φιλαρμονική; ή μήπως το καταστατικό είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε; ή μήπως είναι απλά μια ατυχής συγκυρία για την πόλη το ότι έτυχε εσείς ν’ αναλάβετε τις τύχες της αυτή την χρονική στιγμή και απλά δεν έχουμε από το να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, πού αναμφίβολα θα έρθουν από τη στιγμή που θα μας αφήσετε γεια;

            Με ψεύτικες υποσχέσεις καταφέρατε ολόκληρο το 2011 να έχετε την μπάντα στη διάθεσή σας. Δεν είχε κανείς σας το θάρρος να έρθει και να μας πει ότι λόγω αμέλειας δεν έχουμε τρόπο να σας πληρώσουμε, κάτι που πρωτοακούσαμε αρχές του νέου έτους, συνοδευόμενο μάλιστα και από προσβολές. Μεγαλύτερη προσβολή για εμάς ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι αφήναμε τις δουλειές μας για να παραστούμε στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου και να σας αποδώσουμε τιμές κατά το πρωτόκολλο, ουκ ολίγες φορές. Με τα δεδουλευμένα του 2011 τι γίνεται; δεν μπορείτε να μας πληρώσετε; από τη στιγμή που ακόμα εργάζεστε ενώ δεν θα έπρεπε, σύμφωνα με τις διαφημίσεις που βλέπουμε στα τοπικά κανάλια, εκτός και αν πρόκειται για άλλον Τάκη Αναγνωσταρά, δεν είναι τίποτα για σας 100 χιλιαρικάκια, ένα δυαράκι. Ίσως αν σας κάναμε μια αγωγή να βρίσκατε ή να σας επέβαλαν τον τρόπο να μας πληρώσετε.

            Υπάρχουν και άλλες φτωχότερες από εμάς γωνιές στο πλανήτη, που έχουν κάτι για το οποίο μπορούν όλοι οι κάτοικοι να αισθάνονται πραγματικά υπερήφανοι. Έτσι κι εμείς, μπορεί να μην είχαμε τις μαρίνες, τα αεροδρόμια, τα θέατρα, τα ωδεία και τόσα άλλα πράγματα που καθιστούν ένα τόπο πλούσιο, είχαμε όμως μια μπάντα, πρεσβευτή της κουλτούρας μας και του πλούτου μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μια μπάντα που μας έκανε υπερήφανους και μας πλημμύριζε με ρίγη συγκίνησης. Αλήθεια, μπορεί κανείς να φανταστεί την είσοδο του επιταφίου του Αγίου Γεωργίου το βράδυ της Μ.Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, με όλους αυτούς τους επισκέπτες, δίχως την παρουσία της φιλαρμονικής;

            Αναρωτιόμαστε αν ο δήμαρχος βρει μετά από όλα αυτά το θράσσος να μας προσεγγίσει τώρα που έρχονται οι εκλογές για να ζητήσει την ψήφο μας. Ας κοπιάσει. Εμείς θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε στην υλοποίηση αυτού του ονείρου του και για αυτό το σκοπό υποσχόμαστε ότι θα μιλήσουμε στους φίλους μας, στους συγγενείς μας, στους συνεργάτες μας, στους πελάτες μας, στους γνωστούς μας, στους εχθρούς και στους φίλους μας και να είναι σίγουρος πως σε αντίθεση με εκείνον εμείς ξέρουμε να κρατάμε τις υποσχέσεις μας. Βουλευτής ε;… να!

            Αν κάποιος πάλι θεωρήσει ότι ρίξαμε το επίπεδο, ας το ξανασκεφτεί αφού  επανεκλεγεί ο Αναγνωσταράς και μάλιστα ως βουλευτής αυτή τη φορά, ώστε να δει ποιοι πραγματικά ρίχνουν το επίπεδο. Τελικά υπάρχει τρόπος να δείτε την φιλαρμονική στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Αρκεί να μην υπάρχει η εξέδρα των επισήμων απέναντί μας και ίχνος αστυνομικής παρουσίας. Δεν είναι δυνατόν να παραστούμε σε μια τελετή παιανίζοντας τον εθνικό μας ύμνο, όπου πολιτικάντηδες που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάντια καταθέτουν στεφάνια στη μνήμη πραγματικών ηρώων της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συμπολίτες μας θα τουλουμιάζονται στο ξύλο από δυνάμεις καταστολής γιατί τόλμησαν να υψώσουν φωνή για τις αυτονόητες αξίες της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Δεν μας το επιτρέπει ο πατριωτισμός μας, ο πολιτισμός μας, ο ελληνισμός μας, το είναι μας όλο!

            Καλούμε όλους τους Ναυπλιώτες, όπως διοργάνωσαν την Κυριακή της αποκριάς αντιγιορτή, έτσι και τώρα να διοργανώσουν αντιπαρέλαση. Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων μνήμης είναι πρωτίστως να διδαχτούν τα νέα παιδιά από την ιστορία και όχι αυτά να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση μόνο και μόνο για να μουτζώσουν τους επισήμους. Δεν είναι αυτές οι αρχές που θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας, δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε για αυτά. Όποιος έχει παραστεί στους αντίστοιχους εορτασμούς της Νέας Κίου, μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό πνεύμα της ημέρας και πως θα έπρεπε να γίνονται οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα. Συγχαρητήρια λοιπόν από μέρους μας στους ανθρώπους αυτούς που διοργανώνουν ακόμα τέτοιες σεμνές τελετές, που σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Με πραγματική εκτίμηση προς όλους τους συμπολίτες μας,

είναι τόσα ακόμη αυτά που θέλουμε να σας πούμε,

δεσμευόμαστε για νέα ανακοίνωση σύντομα,

τα μέλη της φιλαρμονικής Ναυπλίου.

Advertisements