Σήμερα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Τα μέλη και οι φίλοι του πολιτιστικού συλλόγου «ο Καββαδίας», που εργάστηκαν με πολύ μεράκι τις προηγούμενες εβδομάδες, ολοκληρώνουν την κατασκευή των αρμάτων που αύριο θα παρελάσουν. Το μόνο που τους προβληματίζει τώρα πια είναι ο καιρός που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα χαλάσει. Θα δείξει… Πάντως μέχρι στιγμής οι θερμοκρασία είναι καλή, σχεδόν ανοιξιάτικη. Και όλοι ελπίζουν να παραμείνει έτσι.

Το Λυγουριάτικο καρναβάλι, είναι ένα μεγάλο λαϊκό καρναβάλι. Με χειροποίητα άρματα, σατιρική διάθεση, πολλές αθυροστομίες και ακόμα περισσότερα αλευρομουτζουρώματα. Ένα παραδοσιακό αποκριάτικο πανηγύρι όπως αυτά που γίνονταν παλιότερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκαν από τους νεότερους καθώς θεωρήθηκε πώς δεν συμβάδιζαν με τη νέα, ευρωπαϊκή, αυτό-εικόνα της χώρας.

Στο Λυγουριό έγινε το αντίθετο. Το καρναβάλι που πραγματοποιείται εκεί κάθε χρόνο δεν έρχεται από πολύ παλιά. Μετράει περίπου τριάντα χρόνια ζωής. Παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού μασκαρεύονταν, μουτζουρώνονταν και γλεντούσαν σε πολλές μικρές ομάδες φίλων και συγγενών. Έκαναν δηλαδή τα ίδια πράγματα αλλά σε επίπεδο γειτονιάς ή «σογιού».

Το Λυγουριάτικο καρναβάλι, όταν πρωτοξεκίνησε σαν οργανωμένη εκδήλωση από τον «Καββαδία» στηρίχτηκε πάνω στις συνήθειες αυτές. Επιπλέον όμως κατάφερε να καλλιεργήσει μια συλλογικότητα μεταξύ των κατοίκων καθώς όλοι συμμετείχαν στις διαδικασίες δημιουργίας και παρουσίασης των αρμάτων αλλά και στο «πανηγύρι» που ακολουθούσε. Και τελικά κατάφερε να μετατρέψει τα πολλά μικρά ιδιωτικά γλέντια σε ένα μεγάλο συλλογικό γλέντι στο οποίο συμμετέχει ολόκληρο το χωριό και πολλοί επισκέπτες κάθε χρόνο.

Και αυτό συνεχίζεται και φέτος! Αύριο, καθαρή Δευτέρα, στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών από την ταβέρνα του Μαρκεζίνη και θα καταλήξει στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου. Εκεί θα καεί ο καρνάβαλος και θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γλέντι με νηστίσιμα και πολύ κρασί.

Zuperman

Advertisements