Για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη ιστορία, τα όσα συμβαίνουν σήμερα δεν αποτελούν έκπληξη.

Επί τουρκοκρατίας, ο μεγάλος εχθρός στην καθημερινότητα του Ελλήνων δεν ήταν μόνο τα όργανα του Σουλτάνου και η Υψηλή Πύλη αλλά και κάποιοι συμπατριώτες τους οι λεγόμενοι «κοτζαμπάσηδες». Η συμπεριφορά τους, που συχνά χαρακτηριζόταν από σκληρότητα και βαρβαρότητα, υπαγορευόταν από τις διαταγές-φιρμάνια των Οθωμανών, κυρίως όμως από τα δικά τους ιδιοτελή  συμφέροντα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε διακήρυξη του 1827: [ … οι αιμοβόροι κοτζαμπάσηδες τόσους αιώνας νέμοντες τα σπλάχνα των πατριωτών των με τους ομοπράκτορας των Οθωμανούς …]

Κατά την περίοδο της Α’ Γερμανικής Κατοχής, είναι γνωστό ότι ο λαός υπέφερε τόσο από τους κατακτητές, όσο (ίσως και περισσότερο) από τους μαυραγορίτες, που του άρπαζαν την περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί. Το επικρατήσαν καπιταλιστικό σύστημα, δικαίωσε πανηγυρικά αυτές τις πρακτικές και ανέδειξε τους ίδιους και τους απογόνους τους σε πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής του τόπου, μέχρι και σήμερα. Εξάλλου εκεί δεν υπάρχει ‘πόθεν έσχες’.

Σήμερα, όπως σε κάθε εποχή κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας και της εθνικής κυριαρχίας, έχουν εμφανιστεί τα κατάλληλα ‘μαγαζιά’:

Επίκεντρα απάτης έχουν γίνει πολλά από τα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των συμπατριωτών μας για λίγα μετρητά.

Σε εφόδους που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ διαπίστωσε περίπου 1000 απάτες σε 58 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια. Συνολικά το ΣΔΟΕ ήλεγξε τις τελευταίες ημέρες 93 καταστήματα αγοράς και ανταλλαγής χρυσού και διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 63% αυτών προχωρούσε σε παρανομίες, περίπου δηλαδή δύο στα τρία.

Επιπλέον προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι ιδιοκτήτες καθενός από τα παρανομούντα καταστήματα προχωρούσαν σε 20 περίπου παραβατικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες συναλλαγές χωρίς τήρηση παραστατικών και μη ενημέρωση των βιβλίων.

Μάλιστα το ΣΔΟΕ άρχισε να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ για να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελέγχους αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από αυτά τα καταστήματα λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων! tsantiri.gr

Το επίσημο κράτος δεν μπορεί και δεν θέλει. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κοινωνία θα εμφανιστεί πρόθυμη να αντιδράσει ή θα ανεχθεί και, προϊόντος του χρόνου, θα επιδοκιμάσει τέτοιες πρακτικές.

Ας έχουμε για την ώρα στο μυαλό μας όλοι ότι [… ο πόλεμος είναι πραγματικός πόλεμος όταν αδερφός σκοτώνει αδερφό.Underground, 1995]

TheGrecian

Advertisements