Η μαζική διαμαρτυρία την εβδομάδα που πέρασε κατά των νόμων SOPA και PIPA οι οποίοι απειλούν την ακεραιότητα του Ίντερνετ έφερε αποτέλεσμα με την απόσυρση του νόμου PIPA από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο την ίδια ώρα το κλείσιμο της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων Megaupload έχει επισύρει την οργή εκατομμυρίων χρηστών και οδήγησε τους Anonymous σε κυβερνοπόλεμο κατά δεκάδων ιστοσελίδων. Η Γερουσία, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ανέβαλε επ΄αόριστο τη συζήτηση του νομοσχεδίου PIPA (Protect IP Act) που περιέχει παραπλήσιες διατάξεις με το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει εισαχθεί στη Βουλή.

Ωστόσο μετά την δικτυακή απεργία της περασμένης Τετάρτης η υποστήριξη μειώθηκε.

Μεγάλοι ιστότοποι με πρώτη τη Wikipedia κατέβασαν τους διακόπτες για μία ημέρα στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε΄ολο τον πλανήτη για τους κινδύνους που απειλούν το Ίντερνετ από την εφαρμογή των νομοσχεδίων SOPA/PIPA. Ταυτόχρονα οι σελίδες προέτρεπαν τους Αμερικανούς να τηλεφωνήσουν μαζικά στους αντιπροσώπους τους και να τους επισημάνουν την κατάσταση «γονατίζοντας το τηλεφωνικό κέντρο του Κογκρέσου.

Την επιτυχία στο θέμα των νομοσχεδίων –οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η νίκη δεν έχει έρθει ακόμα και τα νομοσχέδια μπορεί να επανέλθουν με άλλη μορφή– επισκίασε το κλείσιμο του Megaupload, της σελίδας μοιράσματος αρχείων. Με την κατηγορία της παραβίασης των νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχώρησαν στη σύλληψη δύο ιδρυτών, την κατάσχεση μηχανημάτων και χρημάτων και στο κλείσιμο της δημοφιλούς σελίδας που φιλοξενούσε εκατομμύρια αρχεία με εξίσου μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως.

Η απάντηση των Anonymous, της ρευστής ομάδας χακτιβιστών, ήταν άμεση: τουλάχιστον 10 ιστοσελίδες και μεταξύ τους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, του FBI και της MPAA (είναι η ένωση των αμερικανικών στούντιο) βγήκαν εκτός λειτουργίας μετά από μπαράζ επιθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η χρονική ταύτιση των δύο υποθέσεων (που δεν σχετίζονται άμεσα) και η ευρύτατη κάλυψη από τα μέσα κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τις ελευθερίες τους.

Από το in.gr

Advertisements