Είναι μια φωτογραφία – αίνιγμα.

Μην περιμένετε να δείτε κανένα υπερφυσικό φαινόμενο. Ούτε ο δήμιος θύμωσε που κάποιος φωτογράφησε το παλιό του σπίτι ούτε ο Ποσειδώνας αχνοφαίνεται πίσω από τα κύματα. Οι καπνοί που φαίνονται στο βάθος δεν είναι φάντασμα· είναι από το εργοστάσιο στην Νέα Κίο.

Τότε γιατί είναι αίνιγμα;

Είναι αίνιγμα διότι κανείς δεν ξέρει το φωτογράφο. Τα τελευταία 3-4 χρόνια (τουλάχιστον) η φωτογραφία αυτή κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό, έχει γίνει φόντο σε οθόνες υπολογιστών και έχει σταλεί άπειρες φορές με Bluetooth, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη στιγμή λήψης της φωτογραφίας έχουν γίνει αντικείμενων πολλών (αστικών, ημιαστικών και αγροτικών) μύθων.

Έχω μιλήσει τουλάχιστον με τρία άτομα που διεκδικούν τις δάφνες του φωτογράφου. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους ο ένας την τράβηξε με το κινητό κάνοντας βόλτα στην παραλία (με τέτοιο καιρό;), ο άλλος ενώ έπινε καφέ σε γνωστή καφετέρια (δε νομίζω!). Ο τρίτος και καλύτερος (δίνοντας μια ηρωική διάσταση στην πράξη του) υποστηρίζει πως για να τραβήξει τη φωτογραφία αυτή έκατσε περίπου ένα τρίωρο στο ψιλόβροχο και τον αέρα και κόντεψε να πάθει πνευμονία!

Είναι πάντως μια πολύ εντυπωσιακή και όμορφη φωτογραφία. Αλλά ποιος την τράβηξε και πότε; Με φωτογραφική μηχανή ή με κινητό; Τα κύματα είναι αληθινά ή έχει βοηθήσει το photoshop; Μάλλον με την απορία θα μείνουμε!

Πάντως, ένα είναι σίγουρο (όποιος και αν είναι ο φωτογράφος): «Είχε παλιόκαιρο τη μέρα που την τράβηξε»…

Zouperman

Advertisements