Σας είχα αναφέρει σε προηγούμενο post μου λίγα πράγματα για τον Παλαμήδη, τον πολυμήχανο, ομηρικό  ήρωα της αρχαιότητας. Από τις πολλές εφευρέσεις που του αποδίδονται είναι οι πεσσοί και οι κύβοι, τα σύγχρονα πούλια και ζάρια. Το  όνομα του Παλαμήδη έδωσε λοιπόν στο δημιούργημα του ο υποψήφιος διδάκτορας Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Παπαχρήστου.

Τι είναι ο σύγχρονος ‘Παλαμήδης’;  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, που παίζει τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ταβλιού- Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα- χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο τεχνητό, νευρωνικό, δίκτυο, το οποίο του επιτρέπει να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του και να διδάσκεται από τα λάθη του. Στην πρόσφατη «Ολυμπιάδα» επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ολλανδία, ο Έλληνας’Παλαμήδης’, στην πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο τάβλι και συγκεκριμένα στο αγώνισμα backgammon, δηλαδή τις δημοφιλείς πόρτες, νικώντας σκληρούς αντιπάλους, πρωταθλητές προηγούμενων χρόνων.

(περισσότερα για το θέμα  στο news247.gr)

Εγώ να πω χίλια μπράβο στον δημιουργό του προγράμματος και σε όσους τον βοήθησαν. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι  στην ταλαίπωρη χώρα μας εξακολουθούν-ευτυχώς-κι ευδοκιμούν ακόμα  προικισμένα μυαλά. Όσο για το όνομα που επελέγη; Δεν θα μπορούσε να είναι  άλλο!

‘Οσοι ενδιαφέρεστε κατεβάστε ΕΔΩ το πρόγραμμα και αναμετρηθείτε με τον ‘Παλαμήδη’. Μπορείτε να τον νικήσετε ή κάνετε τους μάγκες μόνο στα καφενεία και στους άσχετους; Ε;

IL CONSERVATORE
Advertisements