Κάνετε τις βόλτες σας στην παραλία. Απολαμβάνετε τη λιακάδα, τη θέα, τον καφέ σας. Χαλαρώνετε και χαζεύετε τους περαστικούς. Αλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι κρύβεται στο βυθό της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σας;

Η απάντηση είναι απλή: παλιοσίδερα, πλαστικά, λάστιχα αυτοκινήτων και κάθε λογής σκουπίδια! Παρατημένα εδώ και χρόνια στον πάτο της θάλασσας, αποτελούν εστίες ρύπανσης και υποβάθμισης του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.

Θα μου πείτε: «και που τα έχεις δει όλα αυτά ρε..Κουστώ»; Εγώ δεν τα έχω δει. Πολλοί όμως αυτοδύτες κι επαγγελματίες ψαράδες, που δένουν τις βάρκες τους στον συγκεκριμένο χώρο, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Έχω ακούσει  ότι έγιναν ανεπίσημες νύξεις προς το Λιμεναρχείο για να οργανωθεί ένας εθελοντικός καθαρισμός αλλά το πράγμα δεν προχώρησε. Δεν ξέρω πόσο τεχνικά  δύσκολη είναι  μια τέτοια προσπάθεια. Όμως πιστεύω ότι μια συνεργασία εθελοντών αυτοδυτών, επαγγελματιών αλιέων,  Λιμενικού Ταμείου και Λιμεναρχείου θα έφερνε θετικά αποτελέσματα. Ενδεχομένως να υπήρχε και οικονομικό όφελος, αφού όλα αυτά τα παλιοσίδερα θα καταλήξουν στην ανακύκλωση με κάποιο αντίτιμο.

Η παραλία αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που φαίνεται. Ας ρίξουμε και μια ματιά κάτω από το χαλί!

IL CONSERVATORE

Advertisements