Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μερκοζί; Μήπως τα όργανα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως οι Εβραίοι ή οι μασόνοι; Κανένας απ’ αυτούς φίλες και φίλοι!

Η Standard and  Poors κυβερνάει την Ευρώπη! Όπως παραστατικά αναφέρει  και  στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η γαλλική εφημερίδα  La Tribune : » S&P, το νέο αφεντικό της ευρωζώνης». Αλήθεια, πόσο απέχει αυτό από την πραγματικότητα;

Καθόλου! Οι μαραθώνιες πολιτικές διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., τα σκληρά προγράμματα λιτότητας, οι θυσίες και οι αγωνίες των λαών της Ευρώπης δεν πιάνουν μία μπροστά στις ορέξεις της S&P, της Moody’s, της Fitch. Αρκεί μια πιστοληπτική υποβάθμιση από έναν τελευταίο οικονομικό αναλυτή αυτών των οίκων αξιολόγησης για να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία μπάχαλο. Ένα ‘Α’ να χαθεί και τα θεμέλια του ευρώ τρίζουν εκκωφαντικά. Κυβερνήσεις στέκονται μπροστά τους με τρόμο, όπως ο μαθητής μπροστά στο δάσκαλο τη δεκαετία του εξήντα.

Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα. Η ‘Ευρωπαϊκή’ δεν έγινε ποτέ ‘Ένωση’, δεν λειτούργησε ποτέ σαν μια γροθιά, ούτε σε πολιτικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο. Πάντα υπήρχε ο πλούσιος, εργατικός, δημοσιονομικά πειθαρχημένος Βορράς κι ο σπάταλος, τεμπέλης, χρεωμένος Νότος. Τ’ αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα όλοι με τον πιο δραματικό τρόπο, Βόρειοι και Νότιοι. Αυτό που ξεκίνησε με το όραμα της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, έχει καταντήσει υποχείριο του κάθε είδους ιδιώτη ‘αξιολογητή’ κι αυτού του απρόσωπου, ακόρεστου για όλο και περισσότερο κέρδος τέρατος που ακούει στο όνομα ‘ Αγορές’.

Μπορεί ν’ αλλάξει κάτι τώρα; Φοβάμαι πως όχι. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι στους λαούς τους στα πλαίσια αυτού που αποκαλείται ‘ δημοσιονομική προσαρμογή’ κι όποιος αντέξει. Η ευρωζώνη σε λίγα χρόνια θα χωράει πολύ λίγους..

IL CONSERVATORE

Advertisements