Πολύς (και εννοούμε πάρα πολύς) κόσμος αναμένεται το Πάσχα στο Ναύπλιο. Θα γεμίσουν πάλι τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα ταβερνάκια από τους ‘νηστεύοντες’ επισκέπτες. Τουλάχιστον, κακά τα ψέμματα, το Πάσχα το Ναύπλιο αξίζει. Δεν έχει δει τίποτα, όποιος δεν έχει ακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στα στενά του Ψαρομαχαλά, έστω και αν τα τελευταία χρόνια έχει περισσότερους τουρίστες παρά ενορίτες. Τη Δευτέρα του Πάσχα δε, έχω δει στο ιστορικό κέντρο της πόλης τον περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου (15 αύγουστος, Κυριακή Αποκριάς, 25η Μαρτίου).

Λόγω μάλιστα της ‘νηστείας’, θα έχουν κίνηση και οι ταβέρνες της Νέας Κίου και του Τολού, που προσφέρουν θαλασσινά. Ίσως μάλιστα να είναι και καλύτερα από ότι στο κέντρο του Ναυπλίου αν και φτηνά στην περιοχή, δεν νομίζω να βρείτε πουθενά.

Η ‘διοικητική αριστοκρατία’ της περιοχής συνήθιζε από παλιά να πηγαίνει στο ΚΕΜΧ και να τρωγοπίνει με έξοδα του ελληνικού δημοσίου και σερβιτόρους τους φαντάρους, αλλά πλέον λόγω περικοπών, χλωμό το βλέπω και αυτό.

Πολύ χαρακτηριστικά πασχαλιάτικα έθιμα δεν υπάρχουν στο Ναύπλιο, όπως στην Κέρκυρα, στη Χίο κλπ. Εκτός ίσως από το πέρασμα του επιταφίου πάνω από τα γεμάτα καλαμαράκια τραπέζια της οδού Σταϊκοπούλου

Ο Δήμος Ναυπλίου έχει βγάλει πρόγραμμα εκδηλώσεων (!) για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ από μερικά μπαλκόνια της παλιάς πόλης κρέμονται κατακόκκινα πανιά, τα οποία ταπεινά παραδέχομαι πως δεν γνωρίζω τι συμβολίζουν.

Τώρα για εμάς που έχουμε την τύχη ή την ατυχία να μένουμε στο Ναύπλιο και δη στην Παλιά Πόλη, έχω γράψει την άποψή μου. Καλό κουράγιο και του χρόνου να είμαστε καλά.

Διαβάστε επίσης τα ‘6 πράγματα που μας χαλάνε το Πάσχα’ και προετοιμαστείτε κατάλληλα

TheGrecian

Advertisements